Kandidat za gradonačelnika Križevaca Marko Katanović poručio iz Svete Helene na OPG-u Franjo Švagelj: Prioritet je Agrocentar i zadržavanje mladih na selima

Aktualno 28. travnja 2021

Kandidat za gradonačelnika Križevaca Marko Katanović, kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Valerija Golubić te kandidati SDP-ove liste za Gradsko vijeće Grada Križevaca u utorak su boravili u Svetoj Heleni na OPG-u Franje Švagelja, koji je i kandidat na SDP-ovoj listi.

Katanović se u obraćanju medijima osvrnuo na poljoprivredu i problematiku mjesnih odbora. Istaknuo je kako je program predstavio kroz tri tematske cjeline u protekla dva mjeseca, a da je realan i izvediv pokazuju pozitivne reakcije i povratne informacije građana.

Današnjim boravkom na OPG-u Katanović je kazao da želi poslati jasnu poruku oko politike koju će voditi prema selu, poljoprivredi, radu s Mjesnim odborima kao i DVD-ovima koji su sastavni dio života na selu i koji uz svoju dobrovoljnu, humanitarnu i plemenitu notu imaju u dodatnu vrijednost, a to je jedan od rijetkih načina okupljanja ljudi u selima.

-Za njihov što kvalitetniji i sigurniji rad planiramo povećati u budućnosti sredstva te raditi na uređenju društvenih i vatrogasnih domova po mjesnim sredinama i prenamijeniti ih u centre za društvena događanja. -kazao je Katanović te dodao kako je pred nama novo programsko razdoblje EU politike (2021-2027), a u okviru Europskog zelenog plana koje propagiraju biološku raznolikost, održivu poljoprivredu kroz strategiju “od polja do stola” i ruralna područja.

-Apsolutni prioritet stavljamo na ekološku poljoprivredu, jer politike iz Europskog zelenog plana kao da su pisane za hrvatskog poljoprivrednika. U fokus stavljaju mala gospodarstva, mlade poljoprivrednike i održivu i ekološku proizvodnju, raznolikost i specifične proizvode kao što su med, ljekovito i aromatično bilje, bučino ulje, povrće, voće, autohtone sireve, sve redom domaće i lokalne proizvode. Sve se to može provoditi u okviru jednog domaćinstva i na malim, raštrkanim parcelama kakve mi upravo imamo. -pojašnjava Katanović i ističe kako raznim mjerama želi privoljeti mlade da ne napuštaju poljoprivrednu proizvodnju.

-Stoga našim poljoprivrednicima ćemo omogućiti sljedeće mjere: pomoć u pripremi dokumentacije za fondove, izgradnju Agrocentra, koji je u strategiji razvoja grada još od 2013., ali se skoro ništa nije napravilo po tom pitanju. To nam je prioritet u smislu organiziranja umrežavanja poljoprivrednih proizvođača i prerađivačke industrije za plasman poljoprivrednih proizvoda.

 

Pomoći ćemo kod finalizacije proizvoda kao npr. mini mljekare, mini sirane, mini uljare, mini sušare. Sufinancirat ćemo odlaske na nacionalne i međunarodne izložbe i sajmove, poljoprivredno zemljište koje je u vlasništvu grada staviti u funkciju i dati ga zainteresiranim poljoprivrednicima, OPG-ovcima i braniteljskim udrugama na obrađivanje. -rekao je Katanović te dodao kako želi potaknuti ljude da objekte kao što su kuće za odmor, vikendice, klijeti stavi u turističku svrhu s ciljem ostvarivanja dodatnog prohoda.

 

-Do kraja mandata planiramo doći do 2 milijuna kuna sredstava osiguranih u proračunu za rad mjesnih odbora, a što je povećanje od 100% kroz 4 godine. Već sam spomenuo predstavljajući dio programa “Društvena odgovornost” da želimo prepustiti mjesnim odborima da upravljaju direktno s polovicom njihovog novca koji im je osiguran u proračunu. -istaknuo je dodavši kako će svaki mjesni odbor znati krajem godine koji je to iznos na koji mogu računati u narednoj godini te pojasnio da iako zakon ne dopušta MO-ima poseban žiro račun će se osigurati sredstva da svaki pojedini Mjesni odbor može održati dio manjih komunalnih akcija i radova.

-Ostalih 50 posto sredstava bit će namijenjeno za programe aktivnosti koji će biti realiziranu sukladno prioritetima u dogovoru s Mjesnim odborom. Ne želim da svaki predsjednik Mjesnog odbora ili Gradske četvrti mora kucati po nečijim vratim u Gradskoj upravi da bi dobio novac za neku manju komunalnu akciju u svojem mjestu. -naglasio je Katanović te najavio nastavak uređenja mjesnih groblja, sportskih terena po ruralnim sredinama, izgradnju dječjih igrališta gdje h nema, uvesti javni rasvjetu u svako selo uz primjenu LED štednih rasvjetnih tijela. Također, Katanović je najavi modernizaciju i asfaltiranje nerazvrstanih cesta, a u kojima će posebni prioriteti biti spoj ceste Erdovec – Ravenski Lemeš, Pobrđani, Gornje Vine, spoj Sveti Martin – Gornja Brckovčina.

 

-Nastavit ćemo jačim tempom u izgradnji vodovodne mreže u našim selima, jer podaci govore da smo u zadnjih 4 godine izgradili 14,5 km novog vodovoda. Ovim tempom, uzevši u obzir i izgradnju vodovodne mreže u projektu aglomeracije, voda do svih naših sela neće doći još mnogo godina. -poručio je.

 

-Uz aktualno proširenje kapaciteta Gradskog vrtića Križevci, namjera nam je formirati uspostavu vrtića u jednom našem selu, a što nam omogućava i Fond za ruralni razvoj. Tako možemo iskoristiti pogon našeg gradskog vrtića koji ma sve potrebne administrativne i pedagoške službe. -kazao je.

 

-Pošto u selima ima dosta umirovljenika, a posebno onih koji su mirovinu stekli na poljoprivredi, a znamo da su mirovine male, nismo na njih zaboravili i brinut ćemo o njima kroz uvođenje isplate božićnice umirovljenicima prema kriteriju visine mirovine (do 1000 kn – 200 kn, od 1000-2000 kn – 150 kn, od 2000-3000 kn – 100 kn). -pojasnio je Katanović, a za čiju svrhu u početku će osigurati 400.000 kn u proračunu, a radit će i na financijskoj i drugoj pomoći za starije i nemoćne osobe, kao što je smještaj u domove za starije.

 

-Ovim politikama prioritet je spriječiti iseljavanje i zadržati mlade na našim selima na način da im se izgradnjom moderne infrastrukture i stvaranjem dobrih životnih uvjeta osigura zadovoljavajući standard i omogući kvalitetan život.

 

Mladima na selu ne smije ništa nedostajati – dobre ceste, dostupna voda, vrtići, dnevni boravci za starije, dostupna kućna njega za nemoćne, igrališta za djecu, a trebaju uživati sve prednosti života u seoskoj sredini gdje je miran život u nezagađenoj sredini, s manje stresa i većom uključenosti u zajednicu s mogućnosti značajnijeg odlučivanja o svojoj sredini. -kazao je zaključno Katanović.

Vlasnik OPG-a 42-godišnji Frano Švagelj kazao je kako živi i radi od poljoprivrede, a obrađuje oko 10 hektara zemlje. -Prije smo se bavili mljekarstvom, ali to je krenulo nizbrdo te smo se okrenuli tovu junadi. Telad kupujemo isključivo od naših ljudi, a uzgajamo i svinje za vlastite potrebe. Trenutno imamo 20 grla stoke, krmače i odojke. -rekao je Švagelj.

Izvor:prigorski.hr