Marko Katanović održao prijem za sve dosadašnje predsjednice i predsjednike Gradskog vijeća Grada Križevaca

Aktualno 23. travnja 2018

Povodom 766. rođendana grada Križevaca i 25 godina od novog teritorijalnog ustroja, na inicijativu predsjednika Gradskog vijeća Grada Križevaca Marka Katanovića održan je prijem za sve dosadašnje predsjednice i predsjednike Gradskih vijeća.

Prijemu su se odazvali dosadašnji predsjednici Ivan Šantak, Josip Blagec, Ruža Kontin, Dragutin Guzalić, Tihana Kraljić i Roko Bašić, a aktualni predsjednik Katanović predstavio je neke od zanimljivih podataka vezano uz zasjedanje gradskih vijeća.

Tako je Gradsko vijeće održalo ukupno 178 sjednica od 1993. godine. Od tada, Gradsko vijeće je provelo 16 dana 17 sati i 25 minuta u zasjedanju te pritom raspravilo 1980 točaka dnevnog reda. Gradsko vijeće imalo je 9 različitih predsjednika i predsjednica. Prvi predsjednik Gradskog vijeća bio je Marijan Miklin, prva predsjednica je bila Ruža Kontin, a prvi predsjednik koji je odradio puni mandat na tom mjestu bio je Željko Brlić (2001.-2005.). Predsjednik koji je predsjedao na najviše sjednica Gradskog vijeća je Dragutin Guzalić, koji je predsjedao na 34 sjednice u dva mandata (jedan puni i jedan djelomični), a najkraće je predsjedao Ivan Šantak (2 sjednice – 2001.). Pod predsjednikom Dragutinom Guzalićem održana je i najduža zabilježena sjednica križevačkog Gradskog vijeća (14.12.2005.) koja je trajala 5 sati i 50 minuta te je završila u 23:50 sati. Dragutinu Guzaliću ujedno pripada i rekord za najkraću zabilježenu sjednicu. Ona se održala 18. 04. 2017. i trajala je samo 20 minuta. U prosjeku sjednice Gradskog vijeća traju 2 sata i 15 minuta te imaju 11 točaka. Najduži dnevni red na jednoj sjednici iznosio je 35 točaka, a Gradsko vijeće se 3 puta sastajalo kako bi raspravljalo o samo jednoj točci. Sve 3 sjednice s jednom točkom dnevnog reda zbile su se u mandatu predsjednika Roke Bašića, prezentirao je Katanović te zahvalio svima koji su se odazvali i pozvao da svojim iskustvom i autoritetom i dalje rade na dobrobiti Križevaca.

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Mario Rajn: „Zahvaljujem vam u ime Grada na predanom radu. Pozdravljam inicijativu predsjednika Katanovića i volio bih da ovo postane tradicija bez obzira na ovu okruglu obljetnicu od 25 godina. Lijepo vas je vidjeti na jednom mjestu. Prilično sam siguran da ima znanja, iskustva i mudrosti, koje mi kao predstavnici ove mlađe grupe političara bi mogli saslušati, ali i poslušati.“

U ime svi uzvanika obratio se Dragutin Guzalić, koji je najduže predsjedao vijećem: „Svi smo mi, svaki u svoje vrijeme, nakon izbora preuzeli jednu časnu i važnu ulogu – predsjedavanjem Gradskim vijećem. Svi članicama i članovima ovog sastava Gradskog vijeća želim u ime kolegica i kolega, koji su ranije obavljali tu dužnost, da rade na dobrobiti stanovnica i stanovnika Križevaca i dobro surađuju s gradonačelnikom, sve u duhu prisege koju su položili. Oporba neka čeka svoju priliku, a u međuvremenu neka bude fer i konstruktivna, jer to građani prate i uvijek na kraju nagrađuju.“