Marko Katanović predstavio programsku cjelinu Društvena odgovornost

Aktualno 15. ožujka 2021

Na Strossmayerovom trgu u subotu je kandidat SDP-a za gradonačelnika Križevaca Marko Katanović predstavio drugu od tri programske cjeline SDP-ovog Izbornog programa.

Danas je predstavljena programska cjelina nazvana „Društvena odgovornost“, koja obuhvaća sedam skupina: Obrazovanje, djecu i mlade; sport i rekreaciju; turizam, kulturu i tehničku kulturu; civilnu zaštitu i vatrogastvo; umirovljenike zdravstvena i socijalna skrb; branitelje i civilno društvo te odgovornu Gradsku upravu.

-Povećat ćemo naknade za novorođenčad za 100 posto. Zadnjih godina u proračunu za tu stavku planiramo 260.000,00 kn, dok u idućem mandatu za tu stavku biti će potrebno planirati između 400.000 i 450.000 kuna. -kazao je Katanović te najavio dodatno proširenje kapaciteta Gradskog vrtića Križevci, uređenje dvorišta i igrališta, te prostora ispostava vrtića po mjesnim sredinama i u selima.

-Ne smije se više ponoviti situacija da nam djeca ostanu bez svojeg mjesta u vrtiću. Smatram da je u budućnosti potrebno izgraditi nove smještajne kapacitete za našu djecu u jednom od naših sela i kroz Fond za ruralni razvoj iz njihovih mjera, gdje postoji mogućnost financiranja u mjestima do 5000 stanovnika. Tako možemo izgraditi vrtić od nekoliko manjih skupina i formirati ga kao izdvojeni pogon našeg Gradskog vrtića koji već ima sve potrebne administrativne i pedagoške službe. -pojasnio je Katanović te dodao kako će se i dalje nastaviti sufinancirati boravak djece u dječjim vrtićima i jaslicama, ali i uvesti produženi boravak u osnovne škole kroz pojačani program stranih jezika i STEM programa (znanost, tehnologija i informatika, inženjerstvo/tehnička kultura/robotika i matematika).

Katanović je najavio i uvođenje građanskog odgoja u višim razredima osnovnih škola, kao izbornog predmeta. Kao primjer dobre prakse naveo je Rijeku, gdje je su u izradi tema i udžbenika bili uključeni brojni sudionici, od organizacija civilnog društva, djelatnika Riječkog Sveučilišta, učitelji-provoditelji programa iz osnovnih škola. Teme su pomno birane, obrađivane i prilagođavane uzrastu. Taj model preuzelo je 9 gradova i 3 županije. -Cilj uvođenja ovog predmeta je razvoj informiranog, aktivnog i odgovornog građanstva, koji je dugoročan proces, ali počinje već edukacijom mladih o njihovim pravima ali i odgovornostima u društvu.

Približiti djeci isticanje važnosti tolerancije, ljubaznosti, poštovanja prema sebi i drugima, zagovaranju ljudskih prava, steći znanje o održivom razvoju i ekologiji, poduzetništvu i financijama, politici i civilnom društvu, domoljublju i interkulturalnosti, medijima, argumentiranju stavova i konstruktivnim raspravama, zdravlju, kreativnosti i inovacijama. -objašnjava Katanović koji napominje kako ovo nije nikakvo guranje ili micanje nekog drugog predmeta iz škola, npr.vjeronauka kako bi neki mogli protumačiti. -Vjeronauk ima svoje mjesto u školama i imati će ga i dalje, ovo je zamišljeno kao izborni predmet i svakom djetetu ili roditelju koji se odluči može i ne mora ovaj predmet pohoditi. -naglasio je.

Za pomoć mladim obiteljima, kod kupnje prve nekretnine i oslobađanje plaćanja komunalnih davanja, Katanović je najavio dvije mjere vrijednosti milijun kuna.

 

-Radi se o subvenciji kupoprodajne cijene do 50 posto ili maksimalno 30.000 kuna za građevinsko zemljište, subvencija kupoprodajne cijene do 20 posto ili maksimalno 70.000 kn na kupnju nekretnine, a korisnike mjera u potpunosti se oslobađa plaćanja komunalnog doprinosa. Druga mjera predviđa poboljšanje kvalitete stanovanja ulaganjem u izgradnju novog stambenog objekta ili rekonstrukciju obiteljske kuće ili stana kojim se osigurava novi ili poboljšava postojeći stambeni prostor odnosno do 25.000 kn za izradu projektne dokumentacije i do 25.000 kn za kupnju materijala i izvođenje radova. -rekao je Katanović.

 

Prije prezentacije sportskog dijela današnje cjeline Katanović je predstavio i neke od sportaša i sportski djelatnika koji ga podržavaju.

-Tu je Robert Prožek koji dolazi iz sportske obitelji zaljubljenika križevačkog motociklizma i Robi će se definitivno naći na našoj listi kandidata za Gradsko vijeće. S nama je prisutan i gosp. Darko Jambreković, predsjednik NK Radnik Križevci i Dejan Pernjak, tajnik kluba. To su ljudi, koji zajedno sa svojim timom, brinu o klubu i o najvećem sportskom kolektivu. Dejan je i do sada bio u Gradskom vijeću, već drugi mandat i biti će i dalje. -istaknuo je Katanović te najavio povećanje sredstava 20 posto godišnje za redovan rad sportskih klubova kroz Zajednicu sportskih udruga, sufinanciranje sportskih aktivnosti-škole za djecu i mlade, uređenje rekreacijskih terena i staza, te organiziranje rekreativnog bavljenja sportom, oformiti sportsko-rekreativne programe za treću dob, osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama.

-Drago mi je da nam se danas pridružila i naša suradnica, dr. sc. Jelka Vukobratović, inače asistentica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Jelka je poznata i kao predsjednica Puhačkog orekstra Križevci u razdoblju od 2012. do 2017. god., članica udruge P.O.I.N.T. posebno aktivna kao umjetnička direktorica nekoliko izdanja Culture Shock Festivala. Jelka je osoba koja je obilježila kulturnu scenu u Križevcima, koja je pomogla pri pisanju ovog programa i koja će biti istinska garancija kroz Gradsko vijeće da će se on i provesti. -kazao je Katanović.

Naglasio je kako Križevce i okolicu treba formirati kao poželjnu turističku destinaciju kroz stavljanje Turističkog ureda i Turističke u ulogu dovođenja turista, organiziranja turističkih manifestacija, predstavljanja povijesne i kulturne baštine, turističkih porizvoda i prirodnih resursa ovog područja.

Nadalje, Katanović je najavio prenamjenu uloge Pučkog otvorenog učilišta u Centar za kulturu s ciljem zajedničkog organiziranja programa i događanja u koordinaciji rada s gradskim ustanovama i udrugama u kulturi. Najavio je uređenje novog prostora Gradskog muzeja i postava zbirke poljoprivrede te zbirke tehničkog stvaralaštva ovog kraja kao i potporu programima Zajednici tehničke kulture i udrugama u tehničkoj kulturi za organiziranje rada s mladima na područjima tehničkog stvaralaštva.

-I dalje u budućnosti jačati ćemo križevačko vatrogastvo i civilnu zaštitu u cilju zaštite stanovništva, imovine i zdravlja naših ljudi, naročito kod elementarnih nepogoda i pandemija.- istaknuo je, a što će se raditi kroz povećanje sredstva za rad civilne zaštite, Vatrogasne zajednice, DVD-ova i Crvenog križa. -Svjedoci smo u ovom vremenu pandemije korona virusa koliko nam znače pripadnici civilne zaštite i vatrogasci, a minimum odgovorne lokalne uprave je da im osigura kvalitetne uvjete za siguran rad i suvremenu opremu – rekao je Katanović te se osvrnuo na umirovljenike i socijalnu skrb.

-Nismo zaboravili naše umirovljenike. Brinuti ćemo o njima i truditi se osigurati sredstva za pomoć osobama slabijeg imovinskog stanja i umirovljenicima, za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i skrbiti o osobama starije životne dobi, koliko god je moguće u onom zadanom prostoru lokalne samouprave. -istaknuo je te najavio uvođenje isplate božićnice umirovljenicima prema kriteriju visine mirovine od 100 do 200 kuna, a za što će se planirati u prvu proračunu minimalno 400.000 kuna. -Raditi ćemo na financijskoj i drugoj pomoći za starije i nemoćne osobe, kao što je smještaj u domove za starije, ali i raditi na pomoći osobama i obiteljima u stanju socijalnih potreba, obiteljima osoba sa potrebama za palijativnom skrbi i žrtvama obiteljskog nasilja. -kazao je.

-Kad je trebalo braniti i stvarati Državu bili su prvi, danas jedva da ih se i sjetimo. To nije slučaj kod mene, imam izuzetno dobar odnos s braniteljima, ali i poštovanje prema njihovoj žrtvi… i samome mi je otac branitelj, dragovoljac i na to sam izuzetno ponosan. To su ljudi koji ne traže puno, traže samo dostojanstvo, a na nama je da im budemo potpora i da im omogućimo u financijskom i organizacijskom smislu iskazivanje njihovih aktivnosti i programa u zajednici. -istaknuo je Katanović.

 

Kazao je kako će kao gradonačelnik pomoći braniteljima u uređenju prostorija braniteljskih udruga te pružiti pomoć u organizaciji i financiranju sudjelovanja branitelja u obilježavanju obljetnica iz Domovinskog rata.

 

Kao posljednju točku iz ovog seta programa Katanović se osvrnuo na Gradsku upravu.

-Cilj mi je lokalnu upravu učiniti učinkovitijom u ostvarivanju potreba građana, a mjesnoj samoupravi dati veći značaj i ulogu o odlučivanju. Ulogu i značaj daješ na način da im prepustiš da upravljaju barem s dijelom njihovog novca. Stoga, u iduće četiri godine povećat ćemo sredstva mjesnim odborima i gradskim čevrtima za 100 posto, a od toga prepustiti im 50 posto novaca na upravljanje za manje radove i manje investicije bilo novih ulaganja ili održavanja dosadašnjih potreba, dok će preostalih ostalih 50 posto ići za programe koji će biti realizirani sukladno prioritetima dogovoru s njima. -rekao je.

-Nije prihvatljivo da smo još uvijek na modelu zadnjih 30 godina u kojem svaki predsjednik mjesnog odbora ili gradske četvrti treba kucati po nečijim vratima u gradskoj upravi da bi dobio novac za neku manju komunalnu akciju u svojem mjestu. Pri svemu tome gradske službe će voditi brigu o namjeni trošenja tih sredstava i transparentnosti. -zaključio je Katanović.

Izvor: prigorski.hr