Predavanjem, izložbom i prigodnim recitalom obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta

Aktualno 4. veljače 2019

Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj je dan 1945. godine Crvena armija oslobodila 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj.

Hrvatska je u studenome 2005. godine postala stalnom članicom Radne skupine za međunarodnu suradnju na području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu, a pojačana je osobito obrazovna djelatnost u tom smislu. Dan sjećanja na Holokaust i sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata obilježava se diljem Europe s posebnim naglaskom na obrazovanju mladih generacija.

Povodom tog dana križevački SDP, SD Forum žena Križevci i Udruga antifašista Križevci, u nedjelju su u Hotelu Kalnik prigodnim programom obilježili ovaj dan. Uvodno se svima obratila predsjednica Foruma žena Marija Vukobratović, koja je pojasnila da zbog praktičnih razloga ovaj dan se obilježava nešto kasnije, a ne na sam 27. siječnja. Predsjednik SDP-a Križevci Marko Katanović je rekao kako je edukacija o tim događajima iznimno važna i nada se da se takve strahote neće ponoviti samo zato jer je netko drugačije vjere, boje kože ili seksualne orijentacije. Prisutne je prigdonim riječima pozdravio Ivan Knok, predsjednik Udruge antifašista Križevce.

Predavnje o Židovima u Križevcima održao je povjesničar Dejan Pernjak. U drugom dijelu programa otvorena je izložba o Židovima u Križevcima, a koja se može do petka, 8. veljače razgledati u predvorju Hotela Kalnik. Program je zaključen prigodnim recitalom članica Foruma žena, a koje su čitale ulomke dnevnika Anne Frank.

Istog dana ujutro, članovi križevačkog SDP-a i predstavnici Udruge antifašista Križevci na gradskom groblju na židovskim arkadama položili su cvijeće i zapalili svijeće.

izvor: prigorski.hr