[PRIOPĆENJE] Vlast u Križevcima čine Rajnovi nezavisni i HDZ, SDP je oporba

Aktualno 9. lipnja 2022

Potaknuti gostovanjem predsjednika Gradskog vijeća, Igora Frbežara u utorak u emisiji ”Politika, analitika i kritika” na Radiju Križevci dužni smo reagirati na neke opservacije gospodina Frbežara.

Prva od tih je da se vlast i oporba definiraju podržavanjem, odnosno ne podržavanjem proračuna. Smatrali smo da je politički korektno da kao konstruktivna oporba, čiji su određeni prijedlozi uvršteni u proračun, takav dokument i podržimo.

Svakako, jedan je od razloga sportska infrastruktura za koju se SDP izričito zalagao u prošlom mandatu (2017.-2021.). Veseli nas što se ti infrastrukturni projekti, osobito na gradskom stadionu, polako realiziraju te će takvi budući projekti i dalje imati našu podršku.

Naime, htjeli smo se odmaknuti od uvriježenog pravila da oporba, zato što je oporba, ne može podržati proračun, ali očito ćemo morati vratiti takvu praksu da se jasno, prema navodima gospodina Frbežara, definiraju odnosi u Gradskom vijeću. Dovoljno je pogledati raspored vijećničkih odbora i omjer istih da se vidi da HDZ i Nezavisna lista Marija Rajna u svima čine većinu bez da su im potrebni za donošenje odluke vijećnici SDP-a i (ili) HDS-a. U prilog tome govori činjenica da je iz redova vladajuće većine za potpredsjednika Gradskog vijeća bio izabran HDZ-ov vijećnik, a to će biti i nakon sljedeće sjednice, budući da je dr. Mato Devčić stavio mandat u mirovanje.

Činjenica je da na županijskoj razini većinu u Skupštini, uz ostale dionike, čine i nezavisni vijećnici Marija Rajna i HDZ-a, pa je i logično da je takva suradnja pretočena na gradsku razinu. To nisu nikakve insinuacije, nego nepobitne činjenice. Kada gospodin Frbežar govori da nemaju suradnju s HDZ-om niti koalicijski sporazum, treba gospodina Frbežara podsjetiti na činjenicu da Nezavisna lista Marija Rajna i SDP-a u mandatu od 2017. – 2021. nisu imali potpisan (koalicijski ili programski) sporazum, iako je onda bilo jasno tko čini vladajuću većinu.

Što se tiče Vodnih usluga, bez obzira na formu koja je u pravilu i većinski zadovoljena nedostajalo je političke volje da se još jedan dokument, još jedan zaključak o važnosti opstanka Vodnih usluga u rukama Križevčana donese i usvoji te time pokaže zajedništvo kod ključnih strateških odluka za naš grad. No, jednostavnije je bilo pozvati se na neke procedure i pod pritiskom vijećnika HDZ taj prijedlogu skinuti s dnevnog reda. Bez obzira na odluke iz rujna, tako se nezavisna Rajnova opcija svrstala na stranu onih istih koji su bili protiv toga prije pola godine, dakle na strani HDZ-a.

Da nije bilo ostalih načelnika i gradonačelnika, do privremenog obustavljanje pripajanja Vodnih usluga od strane Ustavnog suda, a što se može vidjeti u rješenju Ustavnog suda do 29. ožujka 2022. godine, gdje se Križevci, nažalost, ni ne spominju, već ih je ta odluka po inerciji obuhvatila (ako postoji druga odluka, molili bismo da nam se pokaže ili ukaže na nju).

Da na kraju zaključimo, Nezavisni vijećnici Marija Rajna i HDZ čini prirodno okruženje Križevaca.