Saša Srića u Križevcima: Stanje u zdravstvu više nije pet do dvanaest, već dvanaest i pet

Aktualno 16. veljače 2019

“Prevencijom do zdravlja” nacionali je program SDP-a kojeg je danas brojnim Križevčanima prezentirao dr. Saša Srića, pulmolog i internista, a koji je u suradnji s križevačkim SDP-om i Klubom dijabetičara Križevci proveo akciju mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi.

-Prevencija je izuzetno bitna i nju treba konstantno poticati jer ona sprječava širenje bolesti. Zabrinjavajuć je podatak da se muškarci puno manje odazivaju na preventivne preglede od žena. Jedan od najčešćih karcinom kod muškaraca iznad 40 godina je karcinom prostate te se upravo javno zdravstvenim akcijama i tribinama kroz medije treba poticati na što veći izlazak, a tako i kod žena, a kod kojih je to slučaj s karcinomom dojke. -pojasnio je Srića.

Šećer u krvi je jedan od glavnih uzročnika kardiovaskularnih oboljenja, a koji kasnije izazivaju možda i srčani udar. Šećer se smatra tihim ubojicom, jer se ne prezentira nikakvim simptomima odnosno javi se kada je već koncentracija šećera na visokoj razini, objašnjava Srića.

-Mi kao socijaldemokrati propagiramo prevenciju, javnozdravstveni pristup, a ne tihu privatizaciju. Svjedoci smo da je zdravstveni sustav u ovom trenutku pred kolapsom. Stanje u zdravstvu više nije pet do dvanaest, već dvanaest i pet. Liste čekanja su znatno produžene i to je gorući problem. Sustavom otvorenih vrata, a kojega mi u SDP-u propagiramo, moguće je smanjiti liste čekanja. Nadalje, spriječiti sve veći egzodus liječnika iz Hrvatske kao i medicinskih sestara, koji nedostaje gotovo 12 tisuća kao i oko 5 tisuća liječnika.  -kaže Srića.

Smatra da je apsurd Vlade da za lijekove nema, a da se izvršila uplata za bolnicu u Mostaru. -To je razlog netransparentne politike protiv koje se moramo boriti. Problemi s lijekovima su sve veći, a govori se i o mogućnosti ukidanja osnovnog zdravstvenog osiguranja, sve to pogoduje da će bogati imati priliku, dok će siromašniji dobivati neadekavatan lijek, nego generik. -zaključuje Srića.

izvor: prigorski.hr