SDP Križevci prijavit će gradonačelnika Rajna Povjerenstvu zbog mogućeg sukoba interesa

Aktualno 11. svibnja 2023

Prošlo je tjedan dana od informacije da gradonačelnik Rajn volontira za jedno trgovačko društvo, ali njegovog konkretnog odgovora još nema. Tim povodom predsjednik i tajnik križevačkog SDP-a te gradski vijećnici Dejan Pernjak i Antonio Sirovec odlučili su zatražiti mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o  sukobu interesa .

Moram pohvaliti gradonačelnika Rajna za njegov poduzetnički pothvat, ali to ne bi trebao raditi kao volonter u privatnoj tvrtki, nego kao gradonačelnik volonter. Vjerujem da nema još ovakvog primjera u Hrvatskoj u kojoj javni dužnosnik na plaći poreznih obveznika ”volontira” u privatnom sektoru – rekao je predsjednik SDP-a Dejan Pernjak.

Ne znam kako vodstvo te privatne firme gleda na ovakve događaje jer sigurno je da su napravili dobru stvar, a sada to sve pada u vodu jer se ne priča o njihovom proizvodi, poslovanju nego kako jedan dužnosnik volontira – nastavio je.

Antonio Sirovec osvrnuo se na novac  koji odlazi na gradonačelnikovu plaću te je rekao – gradonačelnikova plaća od povećanja iznosi otprilike 3000 eura u bruto iznosu, a kada bi bio gradonačelnik – volonter te se zaposlio u privatnoj tvrtki ne bi se udrugama davalo manje novaca nego što im treba. U ove dvije godine koliko mu je još ostalo mandata Grad bi mogao ušparati 70000 eura, a to je otprilike iznos koji u jednoj godini udruge dobiju za sve programe. Mogao bi na primjer dati nešto više novaca Udruzi osoba s invaliditetom, koju je prije par godina htio ovršiti, ali to bi naravno napravio samo političar koji ima morala, a ima li ga ”naš” gradonačelnik vidjet ćemo – završio je Sirovec.

Ništa nam drugo ne preostaje nego zatražiti mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, jer ne znamo da li je gradonačelnik možda sam provjerio da li je to prihvatljivo.