Na što je potrošeno 3 milijuna kuna javnog novca?

Aktualno 24. kolovoza 2023

U moru gorućih tema i problema s kojima se vodstvo Grada bori (Rajn i Šaško, HDZ se ionako ništa ne pita) teško je izabrati što je važnije od čega. Ne želimo se osvrtati na sukob s nogometnim klubom, čak se ne želimo osvrtati na izgubljenu presudu od gospodina Novosela (što svakako dovodi u pitanje kredibilitet ovog vodstva), a navodno postoji još izgubljenih sudskih sporova, ali ne želimo niti o tome jer vidimo da će eminentni i ugledni odvjetnički ured imati itekako puno posla da pokuša na neki način spasiti obraz Grada Križevaca kao institucije kojoj svakog dana sve manje Križevčanki i Križevčana vjeruje.

Osvrnut ćemo se na jedan od iznimno „velikih i važnih projekata“, koji je trebao oživjeti sliku, vizuru, prirodno okruženje grada Križevaca i tema koju želimo istaknuti, i pitati na što se troši javni novac je tzv. „park“ kod nekadašnje ciglane odnosno željezničkog kolodvora u Tomislavovoj ulici. Projekt je najavljen kao velika zelena oaza u kojoj će boraviti brojni Križevčani s djecom, u kojem će provoditi (jednog dana) slobodno vrijeme pod krošnjom drveća u velikoj hladovini gledajući djecu kako odrastaju uživajući u igrama i međusobnom upoznavanju. Nedavno smo i mi odlučili otići u šetnju kako bi se uvjerili u vrijednost takve vizije, njegove vizure i budućnosti.

Ono što čovjeka dočeka, kada se parkira kod kolodvora, je biciklistički “Obrovac”. Pet (sedam, kako koji dan) bicikala koje, uz ostale postavljene na nekoliko lokacija u gradu, plaćamo oko 30.000 eura godišnje (i nije problema ako se koriste), sklopljeni s novim vizualnim identitetom Grada ostavljaju dojam izložbenog primjerka i podsjećaju na neka vremena dok se to i koristilo. Međutim, polako kada se približavate tzv. „parku“, što vas dočeka? Šok. Park vrijedan gotovo, nevjerojatnih 3 milijuna kuna, djeluje kao zapušteno gradilište i ambiciozni projekt kao npr. Sveučilišna bolnica Blato u Zagrebu. Od cjelokupne prirodne oaze došli smo u garnizon partizanke, kako se među narodom zove ambroziju, a „park“ je zapravo prava oaza za alergičare. Teško je opisati i naći adekvatne riječi da se opiše stanje „parka“ koji bi trebao predstavljati tu novu vizuru ulaza u Križevce, stoga vam šaljemo i ove fotografije da sami procijenite kakvu vizuru Križevci na ulazu u grad imaju, ali vjerojatno predstavljaju i oslikavaju obraz koji predstavlja trenutačnu vlast koju obnaša Rajn (i Šaško) s koalicijskim partnerom HDZ-om.

Sve se to platilo 3 milijuna kuna da bi se stvorilo prirodno okruženje Grada Križevaca. Kada predlažemo uskrsnice, božićnice za umirovljenike, subvencije za stanarine za studente, onda se to zove populizam kao i nabava radnih bilježnica i nastavnih pomagala, ali s druge strane ima se za tzv. parkove, vizure, kojima se dokida povijesni identitet Križevaca itd.

Za kraj postavljamo pitanje hoće li komunalno redarstvo prijaviti Grad Križevce i odgovorne osobe zbog kršenja vlastitih propisa o suzbijanju ambrozije ili imaju iste probleme kao njihovi zeleni kolege u Zagrebu?